Vochtwerende deuren of waterbestendige deuren?

  • event01-10-2020
  • schedule14:00
  • timer3 minuten

De combinatie van water en hout is als water en vuur. In vochtige ruimten overleeft een houten deur het niet. Het is dus van essentieel belang om goede vochtwerende deuren of zelfs waterbestendige deuren te installeren voor natte en vochtige ruimten. In dit artikel gaan we in op vochtwerende- en waterbestendige deuren. Waar zijn de deuren van gemaakt en welke deur gebruik je voor welke situatie?

Materiaal vochtwerende deuren en waterbestendige deuren

Vochtwerende deuren worden ingezet in natte en vochtige omgevingen. Dit type deur trekt niet krom en blijft niet klemmen in dergelijke situaties. Het formaat en exacte type deur dient per situatie afgestemd te worden. Vochtwerende deuren worden gevuld met ultra licht hardschuim en zijn van de buitenkant bekleed met hardkunststof (HPL). Voor binnendeuren waar ruimtes echt nat worden, denk bijvoorbeeld aan een sauna of zwembad, volstaan vochtwerende deuren niet en worden waterbestendige utiliteitsdeuren aangeraden. Bij waterbestendige deuren wordt er niet meer met hout gewerkt in het deurframe. Hout wordt vervangen voor een polystyreen kader voor een hele lichte en handzame deur. De afwerking van de deur wordt in dit geval ook met HPL gedaan.

Wanneer voldoet een vochtwerende deur en wanneer ga je over op een waterbestendige deur?

Hoewel de buitenkant van een vochtwerende deur en een waterbestendige deur dus gelijk zijn, is de binnenkant wel degelijk verschillend. Het kan een uitdaging zijn om te bepalen welke deur geschikt is voor welke ruimte. We geven een aantal voorbeelden om het inzichtelijk te maken.

Vochtwerende deuren: toiletgebouwen, badkamerdeuren van ziekenhuizen, kleedkamerdeuren van een fitnessruimte, badkamerdeuren van hotelkamers.

Waterbestendige deuren: ruimtes die met een hogedrukreiniger schoon gemaakt worden, zoals slachthuizen en clean rooms. Maar ook saunaruimten en zwembaden.

Wet en regelgeving waterbestendige deuren

Met name voor waterbestendige deuren geldt dat er specifieke wet- en regelgeving opgaat. Zo moet de deur volledig worden opgebouwd met waterbestendige materialen. De normen waaraan de deur moet voldoen zijn vastgelegd in de Duitse RAL-RG 426 Teil III. Dit is het enige naslagwerk wat duidelijkheid geeft over daadkracht van waterbestendige deuren.

Vochtwerende deuren gecombineerd met andere bewerkingen

Het kan zijn dat een vochtwerende deur of waterbestendige deur alleen niet aan de eisen en wensen van de deur doet. In dat geval kunnen er combinaties van eigenschappen toegepast worden op de deur. Denk bijvoorbeeld aan inbraak werend in combinatie met een vochtwerende deur. Er zijn ook een aantal combinaties die tegenstrijdig zijn en daardoor niet mogelijk zijn. Vochtwerend en geluidswerend bijvoorbeeld. Deze deuren hebben tegenstrijdige eigenschappen, net als brandwerendheid en vochtwerende. Goed om te weten is dat brandwerend altijd de boventoon voert!

BPZ vochtwerende deuren binnen het deuren totaalconcept

Als deurenspecialist in de utiliteitsbouw en woningbouw zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Elke klant ontvangt van ons advies wat aansluit bij de unieke situatie die geldt voor hem of haar. We kijken naar wensen en naar wat wetgeving en regelgeving voorschrijft. Op basis daarvan weten we altijd weer een prachtig product aan te bieden. Ons in-huis productieproces zorg ervoor dat we ook daadwerkelijk in staat zijn om maatwerk te kunnen leveren. We zijn flexibel en in staat tot snelle levering. Goed om te weten is dat we voor specialistische aspecten, zoals hang- en sluitwerk, samenwerken met gerenommeerde partners uit de branche. Op die manier weten we altijd een hoogstaand eindproduct te leveren.  Het enthousiaste team van specialisten adviseren graag over de mogelijkheden. Neem contact op.

Lees meer over deurenspecialist BPZ >