Donaties Zomerfestival gaan naar humanitaire kinderdoelen in Macedonie

  • event12-12-2018
  • schedule14:00
  • personSteffan
  • timer5 minuten

Donaties Zomerfestival

Wat hebben we genoten van het Zomerfestival. Naast de officiële opening van ons nieuwe pand in Assen, zijn we losgegaan op de dansvloer, hebben we heerlijk gegeten, maar hebben we ook flink wat geld opgehaald voor humanitaire kinderdoelen in Macedonië.

 

 

Cadeau

In plaats van een cadeau of bloemen hebben wij u gevraagd een donatie te doen voor humanitaire kinderdoelen in Macedonië. Dankzij uw giften is het genereuze bedrag van maar liefst 7.500 euro ingezameld.  In totaal zijn er drie goede doelen uit de bus gekomen, welke één voor één een cheque uit handen van Thijs en Ineke Zomer hebben mogen ontvangen.

 

Donatie Moeder Teresa Centrum

 

 

Moeder Teresa Centrum - Gevgelija 

 

Donderdag 25 oktober werd de eerste donatie door Thijs en Ineke afgeleverd in Gevgelija bij het Moeder Teresa Centrum.

 

Het Moeder Teresa Centrum is sinds maart 2017 actief en wordt drie jaar lang ondersteund door een Italiaanse en Duitse organisatie. Na drie jaar steun, zal dit project volledig op eigen benen moeten staan.

 

In het centrum zijn 37 gehandicapte kinderen (downsyndroom, spasme, autisme) die gebruik maken van deze prachtige en zeer goed verzorgde accommodatie. Dagelijks zijn er 12 medewerkers actief en wordt het centrum min of meer gebruikt als opvanghuis. Met deze kinderen vindt er een tal van activiteiten en behandelingen plaats.

 

Het initiatief komt van Zorka Tasheva, de vrouw van priester Dimatar Tashe (van de plaatselijke Katholieke kerk),  die zelf een zoon hebben met downsyndroom. Leeftijd en religie spelen geen enkele rol bij de aanname van cliënten.

De huisvesting is door de katholieke kerk ter beschikking gesteld en ziet er uitermate goed verzorgd uit.

 

Verrassend was de professionele en liefdevolle aanpak van al het personeel. Er werken sociaalwerkers, een fysiotherapeut, een logopedist en gespecialiseerde activiteitenbegeleiders. Activiteiten bestaan uit: begeleid tuinieren, handenarbeid, maken van eenvoudige producten. Er is een buitenspeelplaats, speelkamer, kleuterhoek, prikkelkamer, gymkamer en een gezamenlijke woonkamer.

De behandelingen in het Moeder Teresa Centrum zijn vooral gericht op het individu en de kinderen worden begeleid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren.

 

De donatie van €3.000 is dan ook zeker in goede handen terecht gekomen.

 

 

Donatie Primary School St Clement of Ohrid

Donatie Primary School St Clement of Ohrid 2

 

Primary School - St-Clement of Ohrid

 

Maandag 29 oktober werd de tweede donatie door Ineke en Thijs Zomer bezorgd in Ohrid bij Primary School St. Clement. Een hele andere situatie als in Gevgelija, maar ook hier werd de donatie met open armen ontvangen.

 

Primary School – St. Clement of Ohrid is een lagere school, waar dagelijks zo’n 400 leerlingen aanwezig zijn. De lessen zijn 8.00 tot 13.00 uur voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

 

Naast de reguliere lessen is er in het gebouw ook een opvang voor kinderen met autisme, downsyndroom en spasme. Hier worden totaal 20 kinderen begeleid door 4 gespecialiseerde onderwijzeressen. Ook hier varieert de leeftijd van 6 tot 14 jaar en is er na de reguliere schooltijd geen opvang meer mogelijk.

 

Een familielid van de kinderen (opa, oma, oom, tante, pa of ma) moet tijdens de schooltijd “direct” aanwezig zijn. Deze brengen gezamenlijk als achtervang de tijd door in een klein lokaal. Een, voor onze begrippen, vreemde situatie.

 

Na een gesprek en korte introductie met directrice Natasha Taneska van de “Primary School – St. Clement of Ohrid” werden we naar de kelder van het schoolgebouw geleid. In drie kleine lokalen waren kinderen aan het knutselen en spelen. Daarnaast bevond er zich nog een ‘prikkelkamer’, waar de kinderen tot rust kunnen komen.

 

De voorzieningen in deze school zijn verre van het niveau wat we meegemaakt hebben bij het Mother Teresa Center in Gevgelija. Daarnaast is ook de aanpak van de zorg geheel anders. Er is geen fysiotherapie en ook de specialisten ontbreken. De onderwijzeressen verrichten echter met volle overgave hun werk en zorgen er dagelijks voor dat de kinderen optimale zorg krijgen.

 

De wensen die de medewerkers van Primary School – St. Clement hebben zijn zeer divers. Zo zijn er nog een aantal onderdelen nodig voor de ‘prikkelkamer’ (sensitivity room). Van speelgoed tot puzzels. Uiteindelijk een hele lijst met veel kleine zaken die voor hun een groot verschil maken.

 

Ook hier komt het geschonken bedrag van €2.250 zeker goed van pas!

 

 

 

Donatie Special Hospital for Orthopaedics and Traumatology St Erasmus 2

 

Special Hospital for Orthopaedics and Traumatology "St. Erasmus "- Ohrid

 

De derde donatie die we mochten doen was in een ziekenhuis in Ohrid. Het ziekenhuis “St. Erasmus” ligt net buiten het dorp op de oude weg naar Struga.

 

We werden hartelijk ontvangen door de adjunct directeur van het ziekenhuis, dhr. Balev Blagoja. Het St. Erasmus is een ziekenhuis dat gespecialiseerd is orthopedie en traumatologie. Daarnaast is er nog een afdeling specifiek voor kinderen met een hersenafwijking.

 

De directeur heeft geen ‘clean-desk-beleid’ en letterlijk alles wat er gebeurd, gaat over zijn bureau. Hij maakt dan ook met gepaste trots bekend dat de managementkosten nauwelijks drukken op de kosten, maar het beleid volledig gericht is op de patiënt.

 

Er is een specifieke afdeling die zich richt op het onderzoeken en revalideren van kinderen met een aangeboren afwijking. Hierbij valt te denken aan verlammingen, spasmen, hersenverlamming, downsyndroom en autisme. De kinderen worden veelal voor een periode van 30 dagen per jaar opgenomen voor intensief onderzoek, fysiotherapie en begeleiding. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in deze behandelingen en kinderen uit geheel Macedonië komen hier naar toe. Dit is tevens het enige ziekenhuis in Macedonië waar veel wordt verpleegd bij hersenverlamming.

 

Bij de dagelijkse verzorging is veelal een ouder aanwezig welke trainingsprogramma’s afwerkt, maar ook zorgt voor de dagelijkse boterham en het warme eten. Een dergelijke staatsziekenhuis in Macedonië is niet te vergelijken met de Nederlandse maatstaaf. Het dagelijkse eten blijft een taak van de familie.

 

De “pampering”, het wassen en aankleden van de kinderen , het schoonhouden van de kamer, zijn allemaal taken van de ouders. Daarnaast slapen meerdere ouders met hun kinderen op één kamer en worden er in de middaguren zaken van de ochtend in een oefenruimte extra gerepeteerd.

 

Naast deze vaste groep komen er ook kinderen die poliklinisch onderzocht worden en in dagbehandeling komen. Jaarlijks worden er zo’n 200 kinderen voor langere of kortere tijd intensief behandeld.

 

Voor de afdeling fysiotherapie is er dringend behoefte aan een Vertikulazor (een gespecialiseerde rolstoel met sta-functie). Dankzij de donatie van €2.250 kan men een exemplaar aanschaffen en is er wellicht nog ruimte voor andere bestedingen. 

 

Vertikulazor donatie Zomerfestival

 

 

Bedankt!

 

We willen iedereen die op welke manier dan ook zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan deze mooie donatie ontzettend bedanken.