Belang van gesloten deuren bij brandveiligheid

  • event10-05-2023
  • schedule12:00
  • timer2 minuten

Bij brand is giftige rook de grootste bedreiging voor je veiligheid. Gesloten deuren kunnen ervoor zorgen dat de rook nog enige tijd buiten de leefruimte blijft, waardoor je meer kans hebt om veilig te vluchten. Het is daarom belangrijk om alle binnendeuren in huis en ook in openbare ruimtes dicht te doen, ook als je gaat slapen. Dit geldt voor de deur naar de hal, de woonkamer en ook de slaapkamerdeur. Als er brand uitbreekt, kan het sluiten van de deuren je kostbare tijd en extra kans geven om te vluchten en gered te worden. Onthoud daarom dat gesloten deuren levens kunnen redden bij een brand.

Koolstof monoxide (CO) is een sluipmoordenaar

Voorkom nare verrassingen en sluit de deur voordat je gaat slapen. Bij brand kan de rook maar liefst 10.000 PPM koolstofmonoxide bevatten, wat een extreem giftig gas is dat je kan verdoven terwijl je slaapt. Door de deur van je kamer te sluiten, wordt de concentratie koolstofmonoxide verlaagd tot slechts 100 PPM, wat je meer tijd geeft om wakker te worden in geval van brand. Dus zorg ervoor dat je de deur sluit voordat je in bed kruipt.

Zuurstof om te ademen

Bij een brand kan het zuurstofniveau in de ruimte dalen tot 18%, wat nog voldoende is om te kunnen ademen. Echter, in ruimtes met open deuren kan het zuurstofniveau dalen tot een extreem laag niveau van 8%. Om te zorgen dat je voldoende zuurstof hebt om te blijven ademen, is het belangrijk om de deuren te sluiten. Dit kan het verschil maken tussen leven en dood. Dus vergeet niet om de deuren te sluiten bij een brand en blijf ademen.

Rook verspreidt zich sneller

Bij een brand verspreidt rook zich razendsnel en kan zo dicht en donker worden dat je zelfs in je eigen woning compleet gedesoriënteerd raakt. Dit kan het vluchten bemoeilijken en ervoor zorgen dat het langer duurt om uit de brandende woning te ontsnappen. De zwarte, dikke en giftige rook maakt het bovendien moeilijk om te ademen en kan zorgen voor ademhalingsproblemen. Houd hier dus rekening mee en zorg dat je weet waar je heen moet bij een brand, zodat je snel en veilig kunt vluchten.

Zorg dat je de rookmelder hoort!

Het is van cruciaal belang dat rookmelders op de juiste plaatsen in huis of in een gebouw zijn geplaatst en goed hoorbaar zijn. Zorg er daarom voor dat je op elke plek in huis de rookmelder goed kunt horen, zelfs bij gesloten deuren. Wanneer je slaapt, ruik je namelijk geen rook, maar het harde alarm van een rookmelder kan je wel tijdig waarschuwen. Plaats daarom rookmelders niet alleen in de gangen en trappenhuizen, maar ook in de ruimtes waar brand kan ontstaan, zoals de slaapkamers. Vergeet niet om de binnendeuren te sluiten voordat je gaat slapen en zorg dat je een goed hoorbare rookmelder hebt, zodat je tijdig kunt vluchten bij een brand.

Vragen?

Bent u benieuwd wat BPZ kan betekenen op het gebied van opwaarderen/ verbeteren van de brandveiligheid van bestaande en/of nieuwe gebouwen? Neem dan contact op met Matthijs Zomer, telefonisch bereikbaar op 06-42706450 of per mail via matthijs@bpz.nl